På 2010- talet så är musiken väldigt varierad. Vi har vår musikhistoria att luta tillbaka oss mot och inspireras av. Musiken från tidigare årtionden lever kvar och återkommer och påminner oss dagligen. Olika grenar inom musiken syns väldigt tydligt; Hip Hopen, rocken, techno, house, country, dansband, pop och punk. Allt finns här och vad vi gillar är det vi väljer att lyssna på, utbudet är enormt och det finns något för alla tycken och smaker. Hela musikarvet finns att välja på musiktjänster som Spotify, Wimp och youtube och aldrig har musiken varit så tillgänglig för alla som nu.
Men något som inte har funnits på samma sätt genom tidigare årtionden är DJ-kulturen som slagit igenom med väldig kraft. Med artister eller DJs kanske man ska säga som Avicii, David Guetta och den svenska trion Swedish house maffian som tagit över världs- scenerna så har vi en ny epok att lägga till i musikhistorieböckerna. Dessa artister fyller globen under sina konserter men kan också spela på klubbar på Ibiza (som är DJ kulturens mecka) och i större städer. De uppträder alltså både för människor som vi dansa järnet på en nattklubb men också för människor som vill gå och se en konsert. Denna kombination är mycket unik och typisk för Dj kulturen. Dessutom så röjer artisten tillsammans med publiken och det i sig skapar en otroligt mäktig stämning. Med ljussättning, olika effekter och bra timing så skapas magi tillsammans med en dansande och svettig publik som i eufori dansar loss till dunkande beats.
På 90-talet och 2000-talet så var ravevågen enorm och vi rejvade loss i öknar och skogar men musiken då var mer psykedelisk än dagens, dessutom så kopplades ravemusiken ihop med droganvändning och många rave fester stängdes ner av polisen för att skydda medverkande ungdomar. På dagens ”rave” fester så går musiken mer åt house hållet, uppträdandena är legitima och biljetter säljes som vilken konsertbiljett som helst. Musiken kopplas heller inte ihop med olagliga substanser och åldrarna på publiken varierar med allt från omyndiga tonåringar till glada pensionärer. Det gäller bara att hänga med i tiden.
Vad som kommer att hända framöver inom musikbranschen kan vi bara spåa om men själv tror jag att det finns en längtan efter folkrock genren med egenskapad musik, en gitarr och en vacker röst. Kanske kommer en ny musikgren att skapas med toner som vi inte hört förut skapat med inspiration efter sådant vi lyssnat på. En musikgren brukar historiskt sätt växa ur en annan musikgren. Som punkrocken som inspirerades av rocken, Eurodancen som inspirerades från Eurodiscon osv. För det är ju omöjligt att inte inspireras av något. Men som sagt, något mer nedtonat och avskalat finns i min spåkula för framtiden. Musik som inte skapas utifrån ett kommersiellt syfte, musik som har en djupare och innerligare innebörd. Ja, jag tänker Dylan, Patti Smith, Niel Young och Johnny Cash, musik som man inte kan smita från känslomässigt.